summa cum laude


summa cum laude 1.0

(Latijn) met de hoogste lof, gebruikt als eervolle vermelding bij het afronden van een studie of promotie; met de grootste onderscheiding
Gebruikelijker dan het synoniem maxima cum laude.

Algemene voorbeelden


Cum laude [...] is een aanduiding die wordt gebruikt als mensen met hoge cijfers slagen voor hun universitair examen of doctoraalexamen. Eveneens wordt de kwalificatie gebruikt voor mensen die op excellent niveau promoveren. Daarboven worden soms nog de kwalificaties magna cum laude ('met groot lof') en summa cum laude of maxima cum laude ('met de hoogste lof') gehanteerd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cum_laude,

In de Verenigde Staten kent men eveneens deze drie niveaus van kwalificaties, maar worden deze aangeduid met de volgende Engelse termen: "with honor" (cum laude), "with great honor" (magna cum laude) en "with highest honor" (summa cum laude). Daarnaast kent men in de VS nog twee onderscheidingen: Dean's List en President's List. De termen "Cum Laude", "Magna Cum Laude" en "Summa Cum Laude" worden overigens in de VS wel gebruikt.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cum_laude,

Wat in Nederland 'cum laude' genoemd wordt, staat min of meer gelijk aan wat de Duitsers 'summa cum laude' noemen, grofweg te vergelijken met een rapportcijfer negen, volgens het Nederlandse systeem.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cum_laude,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • het judicium summa cum laude
  • de vermelding summa cum laude

Het judicium cum laude of summa cum laude kan op het diploma worden vermeld indien u tijdens het afleggen van het examen blijk heeft gegeven van uitzonderlijke bekwaamheid.

https://www.rug.nl/rechten/kennisbank/?tcid=rechten_7_891_984

De vermelding cum laude (met lof), magna cum laude (met groot lof) en summa cum laude of maxima cum laude (met de hoogste lof) wordt gebruikt op universiteiten, sommige hogescholen en gymnasia. Door de eervolle vermelding ook in het middelbaar onderwijs in te voeren, wil Dekker 'meer erkenning voor de uitstekende prestaties van toptalenten'.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/met-8-geslaagd-volgend-jaar-cum-laude-diploma~b23410a1/,

met werkwoord


  • summa cum laude afstuderen

Michael Crichton (Chicago 1942) is gewend aan succes. Hij heeft wat de Amerikanen noemen 'the Midas touch': alles waaraan hij zich waagt verandert in goud - en er is weinig waaraan hij zich niet waagt. Op Harvard studeerde hij summa cum laude af op de raciale geschiedenis van het oude Egypte.

NRC,

De hoofdpersoon van With Honors is een arrogante Harvard-student (Brendan Fraser), die bij professor Gore Vidal summa cum laude hoopt af te studeren in de staatkunde.

NRC,

  • summa cum laude slagen

Hij wist het scepticisme van vader Nachtergaele te neutraliseren en de deerlijk toegetakelde trots van moeder Nachtergaele weer wat op te kalefateren, zodat Renier een laatste kans kreeg, aan de Koninklijke Academie te Antwerpen. En of hij die kans aangreep, ondanks de twijfel van zijn ouders, de plagerijen van zijn broers en zusters, het hoongelach van zijn dorpsgenoten. Hij slaagde, summa cum laude, en vervolgens ook in het Hoger Instituut voor Plastische Kunsten, zonder het woord summa dan.

Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

Schalkhaarder Jorn Bootsma kan de universiteit in Rotterdam links laten liggen en doorvaren naar Engeland. De 18-jarige scholier van Het Vlier in Deventer is summa cum laude geslaagd en kan nu naar de prestigieuze universiteit Imperial College London.

https://www.ad.nl/binnenland/jorn-18-met-summa-cum-laude-naar-topuniversiteit-in-londen~a333b66d/,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: met

( (vooral) in België)
  • summa cum laude met felicitaties van de examencommissie

De Latijnse term "cum laude" wordt alleen nog aan sommige universiteiten gehanteerd. Meestal wordt het "met onderscheiding" genoemd, zeker aan de hogescholen. In België kent men alle drie de niveaus van kwalificaties, plus in sommige universiteiten nog een hogere kwalificatie, namelijk summa cum laude met felicitaties van de examencommissie.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cum_laude,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


summa cum laude 1.1

in zelfstandig gebruik: eervolle vermelding "met de hoogste lof" bij het afronden van een studie of promotie
Niet altijd duidelijk te scheiden van betekenis 1.0.

Algemene voorbeelden


Pesci speelt de zwerver als een charismatische Robin Williams in The Fisher King: niet zo dom als hij er uitziet, eigenlijk een veel slimmere man dan zo'n eigenwijs studentje. Gelukkig ziet de laatste dat ook tijdig in, raakt gehecht aan de ongewassen zonderling en neemt hem zelfs in huis, voordat de stakker aan een asbestlong overlijdt. De vermenselijking van de student kost hem de summa cum laude, maar wat krijgt hij er een hoop levenswijsheid voor terug!

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een summa cum laude krijgen

Volgens Schreel is studenten er bovendien veel aan gelegen een judicium binnen te halen. Het GPA bepaalt binnen het college de aard daarvan: "Studenten met een 3.5 krijgen een cum laude. Met een 3.8 krijg je een magna cum laude, met een 3.9 een summa cum laude. In al die jaren hebben we drie keer een student gehad met het perfecte GPA van 4.0."

https://www.dub.uu.nl/nl/content/met-een-magna-cum-laude-naar-harvard,

in voorzetselgroep


  • regels voor summa cum laudes

Meer uniforme regels voor cum laudes en summa cum laudes over de campus. Dit is de inzet van een werkgroep die deze maand van start is gegaan. Die uniformiteit is op dit moment ver te zoeken, blijkt uit de duizenden diploma's die Vox op een rijtje heeft gezet.

https://www.voxweb.nl/nieuws/uniformering-cum-laudes-hoognodig,

met telwoord ervoor


  • twee summa cum laudes

Op dit moment doet Folkert twee masterstudies, ook weer in Natuurkunde en Astronomie. Zijn cijfers zijn nu nog hoger, en leiden wellicht tot twee summa cum laudes.

https://www.rug.nl/news/2017/07/aart-bosman-award-voor-folkert-nobels,

met ander, nevengeschikt substantief


  • cum laudes en summa cum laude

Meer uniforme regels voor cum laudes en summa cum laudes over de campus. Dit is de inzet van een werkgroep die deze maand van start is gegaan. Die uniformiteit is op dit moment ver te zoeken, blijkt uit de duizenden diploma's die Vox op een rijtje heeft gezet.

https://www.voxweb.nl/nieuws/uniformering-cum-laudes-hoognodig,